29 серп. 2017 р.

Горіховий Спас

До 29 серпня дозріли горіхи, а тому, свято і стали називати Горіховим Спасом. 
29 серпня селяни намагалися обов'язково сходити до церкви і помолитися Богу. Після цього жінки відправляли своїх xчоловіків в поле з хлібом і сіллю.
Клали три снопи на фіру, а зверху - мішки з зернами, які призначалися для посіву. На полі посівальників 29 серпня вже чекали діти з гречаною кашею і пирогом.
Предки зазвичай говорили: «Перший Спас на воді стоять, на другий - яблука їдять, на третій - полотна продають так хліб припасають».
Було також прийнято 29 серпня чистити колодязі та джерела, пити воду з них, оскільки вважалося, що це дозволить зберегти міцне здоров'я на весь наступний рік.
Збір горіхів починала, найбільш шанована жінка в окрузі. Потім до неї приєднувалися й інші односельці. Брали з неї приклад, намагаючись зібрати якомога більше горіхів. Адже згідно з повір'ям, чим більше горіхів зібрати, тим більше буде урожай зернових на наступний рік.
Якщо в лісі на голову впав горіх, то це хороший знак, який свідчить про удачу в справах. А знайти два зрощених горіха, на свято, вважається неймовірним везінням. Їх необхідно підібрати лівою рукою і покласти в гаманець, щоб залучити гроші.
За святковою вечерею, за народним повір'ям, треба віддати данину поваги господині і випробувати кожну страву, що стоїть на столі. Тоді цілий рік супроводжуватиме удача, і не буде фінансових проблем.
На свято прийнято бажати всім здоров'я, такого ж міцного, як шкаралупа горіха, добробуту та Божого благословення у всіх починаннях.
Народні прикмети на 29 серпня
Якщо на Горіховий Спас відлетить останній журавель - чекай холодів вже на свято Покрови

Гарна погода 29 серпня - запасів вистачить на всю зиму, оскільки вона, за прикметами, буде короткою.

Немає коментарів:

Дописати коментар