6 січ. 2018 р.

Як святкують Різдво Христове

Різдво святкувати — прикмети шанувати

У народі кажуть, якщо різдвяного ранку до оселі першим увійде чоловік, або хлопчик, весь наступний рік у домі пануватимуть щастя, мир, спокій та злагода. Якщо ж першою завітає дівчина — чекай пліток та невдач. А які цікаві різдвяні прикмети відомі Тобі, друже?
   До світлого свята Різдва дбайливі господині печуть пиріг, в якому «ховається» невеличкий сюрприз: монетка, родзинка, горошинка перцю або горішок. За традицією, господар оселі ділить хліб. На того, кому дістанеться шматок із сюрпризом, чекає велике щастя.
   Напередодні Різдва, у Святвечір, усі хатні справи необхідно закінчити до першої зірки, адже це сигнал, що треба сідати до столу та починати вечерю. Більше того, колись від Різдва і аж до самого Хрещення обачні господині в хаті не мели підлоги. Вже після зимових свят усе сміття зміталося та спалювалося у дворі, символізуючи очищення.
   Здавна в Україні існує повір’я: щоб прикликати в оселю радість, здоров’я та благополуччя, 7 січня найстарший член родини має пригостити всіх родичів молоком. Частуючи кожного цим чудодійним напоєм, годиться щоразу промовляти: «Господь народився, народ хрестився. Будь ти веселий і здоровий. Амінь».
   Християни вірять, якщо, помолившись у різдвяну ніч, про щось дуже попросити Бога, омріяне бажання неодмінно здійсниться. Спробуй і Ти, друже, — Господь обов’язково почує Твої молитви.
   Гарна прикмета на Різдво — увесь день ходити у гості та зустрічати гостей на своєму порозі.
   Велике значення надавали погоді на Різдво. Свої спостереження мудрий український народ втілював у народні прикмети. Ось що розповіли мені старші люди:
·         Якщо дерева на Різдво вкриває сріблястий іній — чекай гарного врожаю хліба.
·         Якщо Різдво тепле, весна буде холодною.
·         Хурделиця на Різдво — добре роїтимуться бджоли.
·         Небо у Святвечір ясне, в зірках — гарно вродить горох.
·         Якщо сніг іде 7 січня — наступний рік буде хорошим.

   Сподіваюся, Ти уважно читав, всі-всі народні прикмети про Різдво запам’ятав і неодмінно звернеш на них увагу цього Святвечора.

Немає коментарів:

Дописати коментар