13 бер. 2018 р.

Корисно знати


Найменша книга у світі

   Фахівці – вчені з нанолабораторіі в Університеті Симон Фразер зуміли створити найменшу в світі книгу. Для того, щоб почитати її, доведеться вдатися до допомоги електронного мікроскопа.
   Розміри цього мініатюрного видання складають всього лише 0,07 х 0,1 міліметрів. Книжечка під назвою “Teeny Ted from Turnip Town” набагато тонша, ніж раніше занесені до Книги рекордів Гіннеса два інших видання: Новий Завіт, який був створений в технологічному інституті Массачусетса в 2001 році (його розміри – 5 х 5 міліметрів) і чеховський “Хамелелеон”(з розмірами 0,9 х 0, 9 міліметрів), який був виданий Палковічем в 2002 році.
   Ініціатором випуску найменшої книги в світі був видавець Роберт Чаплін. Він працював у команді з вченими з університету Кареном Каванагхом і Лі Янгом.
   Під час роботи над книгою вчені зуміли задіяти електронний мікроскоп і пучок іонів галію . Пучок, який володіє мінімальним діаметром в 7 нанометрів, програмується для вирізання просторів навколо кожної необхідної літери. Це видання зроблено з 30 мікротабличок, кожна з яких вирізана на шматку кремнію з гладкою поверхнею. Очікується випуск близько сотні таких книжечок.
   Природно, ця книга має зміст. Вона називається “Teeny Ted from Turnip Town”. У неї поміщена дитяча казка про підлітка Теда. Автор цієї книги – Малкольм Дуглас Чаплін. А ініціатором випуску книги є Роберт Чаплін – брат автора.
   Це видання складається з 30 мікротабличок з кераміки, які розробники використовували замість паперу. А замість чорнила використовувався пучок іонів гелію (його діаметр – 7 нанометрів), який фокусувався в необхідну точку. Газета під назвою Vancouver Sun оцінила книгу в 20 тисяч доларів. Для того, щоб мати можливість читати текст в книзі, знадобиться електронний мікроскоп, який може створювати збільшення в 8000 разів.

Немає коментарів:

Дописати коментар