14 жовт. 2017 р.

Сьогодні потрійне свято: День захисника, День козацтва та Покрови

Сьогодні, 14 жовтня, Україна святкує День захисника та День Українського козацтва. Крім того, віряни також відзначають День святої Покрови Пресвятої Богородиці.
Християни східного обряду 14 жовтня відзначають одне з найбільш шанованих свят – Покрова Пресвятої Богородиці.
За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Константинополь. Жителі міста в гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. Богородиця з'явилася перед людьми та вкрила їх своїм покровом, зробивши невидимими для ворога. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли хрещення та стали християнами.
В українських селах до цих пір дотримуються давньої народної традиції грати весілля після Покрови. До Покрови завершувався період сватання і приготування до весіль, який починався після першої Пречистої.
У Карпатській Україні до Покрови поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки.
Для того, щоб усі члени сім'ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима.
14 жовтня дівчина, яка хоче вийти заміж, повинна прийти в церкву до початку святкового богослужіння, поставити свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці та попросити її про швидке заміжжя і щасливе сімейне життя. Сімейні пари можуть прийти на свято до храму, для того щоб також помолитися про милосердя та заступництво Матері Божої.
З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкується як день УПА, проте деякі історики схильні вважати, що дата утворення є суперечливою.
З 2014 року указом Президента України Петра Порошенка на свято Покрови призначено День захисника України. Відтак він скасував святкування День захисника Вітчизни 23 лютого знаного в радянських часів, як «День Радянської Армії і Військово-Морського флоту».

З 2015 року День захисника України є державним святом і вихідним.

Немає коментарів:

Дописати коментар