19 січ. 2018 р.

19 січня - свято Водохреща, Хрещення Господнє, Богоявлення, Йордан

Звичаї на Водохрещу

Опівночі перед Хрещенням вода в річках, як вірили селяни, хвилюється.
Вся набрана з річки опівночі перед Водохрещем вода - цілюща; селяни зберігали її за образами і використовували в разі поранення або тяжкої хвороби.
Вранці в церкві відбувається богослужіння. За Богослужінні весь народ іде процесією на річку до хреста. Попереду несуть дерев'яний церковний хрест і хоругви, хор співає "Голос Господній ...", за хором іде священик, приклавши золотий хрест до чола, а за священиком - народ.
До річки на Водохреща йдуть усі: старі, молоді і діти. Кожен несе з собою пляшку, щоб набрати води.
Після недовгої служби священик занурює в ополонку хрест, а в цей час хор голосно співає: "У Йордані хрестився Ти, Господи ..." У свою чергу мисливці стріляють з рушниць, а хлопці випускають з рук голубів, які хмарою літають над "Йорданню" .
Коли вода освячена, люди підходять до ополонки і набирають в свій посуд воду.
Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи "водичкою-йорданичкою". Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу і тіло людини. Йорданською водою також скроплюють будинок, щоб обходило всяке нещастя і добре жилося в будинку.

До речі, всі більш-менш значні церковні свята супроводжуються освяченням води. Вперше людина занурюється у святу воду під час хрещення, зазвичай невдовзі після народження. Таким чином людина "оновлюється" для майбутньої гідного життя. Свята вода обов'язково повинна бути присутньою під час освячення храмів, житлових і господарських будівель, а також всіх предметів, використовуваних під час богослужіння.

Немає коментарів:

Дописати коментар